Filmskim putopisima do ekološke svesti

Dejmon Gamou, Ina Modja i Leonardo Dikaprio su ekološki aktivisti koji su svoj medijski uticaj iskoristili u borbi za bolji – održivi način života. Ukoliko pogledate njihova tri filma sagledaćete mnoge ekološke probleme iz nekog drugog ugla. Inspirisati se i motivisati.

2040.

Film 2040. govori o zabrinutom ocu – reditelju Dejmonu Gamou (eng. Damon Gameau)  koji počinje da razmišlja o tome kakvu planetu će naslediti njegova četvorogodišnja ćerka. On kreće na put oko sveta kako bi upoznao inovatore u oblasti ekonomije, tehnologije, inženjeringa, poljoprivrede, obrazovanja i održivosti. Razgovarajući sa svetskim stručnjacima i lično se uverivši u ozbiljnost započetih projekata, odlučuje da njihova dragocena iskustava pretoči u film. Otkrivši da ljudi širom sveta polako uzimaju stvari u svoje ruke odlučio je da prikaže najbolja moguća rešenja za unapređenje kvaliteta životne sredine sa kojima se susreo od morskih algi koje svojim brzim rastom obnavljaju kiseonik u okeanima, pa sve do decentralizovanih projekata obnovljivih izvora energije. Film 2040. je priča o nadi koja posmatra veoma realne mogućnosti ljudske civilizacije da uspori proces globalnog zagrevanja i ostale ekološke probleme ukoliko se okrene održivom razvoju. U Africi nisu prvo uvodili fiksne telefone kada su već postojali mobilni, zar ne? Slično problemu telekomunikacija može se primeniti i na energetiku. Ovo je pozitivna vizija budućnosti o tome “kako može biti”, umesto apokaliptične koja nam se često plasira.

The Great Green Wall

Veliki zeleni zid – dokumentani film o klimatskim promenama reditelja Jared P. Scott-a sa afričko-francuskom pevačicom i aktivistkinjom Inom Modjom (Inna Modja) prvi put je prikazan na Filmskom festivalu u Veneciji, a podržan je i od strane UN-a. Veliki zeleni zid  je fenomenalna svetska inicijativa koja za cilj ima smanjenje efekata klimatskih promena, a izvodi se u Africi. Cilj projekta je sadnja zelenog pojasa drveća i biljkaka širine 8000 km koji će se prostirati od Senegala do Džibutija, obuhvatiti 11 afričkih zemalja i obezbediti hranu i zaposlenje milionima ljudi.

Film prati pevačicu na njenom putovanju kroz Afriku, upravo kroz oblast Sahela spajajući atmosferu filmova “Buena Vista Social Club” i “Godine opasnog življenja”. Upoznajući stanovnike zelenog pojasa i sagledavši njihovu svakodnevnu borbu za normalan život usled nedostatka resursa, suša, konflikata i migracija pevačica pronalazi neiscrpnu inspiraciju za snimanje svog novog albuma. Njeno nadahnuće, pozitivna energija i talenat isprepletani sa činjenicama o klimatskim promenama pretvaraju ovaj dokumantarac u nezaboravno filmsko iskustvo dajući afričkom narodu nadu, podršku i motivaciju za dalji rad i napredak.

Before the Flood

I na kraju, pa ko bi drugi nego Dikaprio koji nas svojom harizmom oduševljava još od Titanika ’97. Oskarovac, glumac, producent i aktivista, ali pre svega jedan veliki čovek i humanista osmislio je film Before the flood kao trogodišnji, istraživački putopis.

Film počinje sa Leovom najstarijom uspomenom iz detinjstva. Sećanjem na 500 godina staru sliku ,,Vrt zemaljskih užitaka” Hijeronimusa Boša koja je godinama visila iznad njegovog kreveta. Slika je sačinjena od 3 panela. Na prvom panelu predstavljeni su Adam i Eva. Netaknuta priroda. Sve novo i čisto. Drugi panel naglašava prenaseljenost, razvrat i iscrpljivanje svih mogućih resursa. Mogla bi se napraviti paralela sa današnjim načinom života. Dok je treći panel prava noćna mora, mračna i depresivna sa naznakama smrti.

Kroz razgovore sa svetskim stručnjacima, naučnicima, političarima i stanovnicima razvijenih i nerazvijenih zemalja shvata kakve su posledice ostavile industrija i trenutni, konzumeristički način života. Posmatrajući njihova iskustva Dikaprio je prikazao  jedinstvene i pragmatične poglede na ono što moramo učiniti danas i u budućnosti kako bismo izbegli katastrofalne prognoze.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *