Održivost je u modi

O daa, i na našim prostorima postoje mladi ljudi koje pokreće održiva moda i koji žele da svoje interesovanje podele sa drugima na pristupačan način. Zato nas 5. i 6. maja u Novom Sadu očekuje GUESS IT – fashion event.

Fenomenalne devojke Nikolina Dikić, Anja Stanković, Teona Milićević i Ana Konstantin su prošle godine došle na ideju da organizuju događaj na kome će publika moći da se informiše o održivoj modi, upozna sa radovima domaćih dizajnera i dobro zabavi.

Na kreativan, atraktivan i catchy način spojile su ljubav prema dizajnu, kulturi, ekologiji, ali i društvu. Informisanje mladih o ekološkim problemima jedno je od ključnih pitanja kojima se savremeno društvo mora pozabaviti. Promene u modnoj industriji su moguće i neophodne.

U planu su tri segmenta događaja – modna revija, koktel i panel.

U petak, 5. maja u 19h u Kulturnoj stanici Eđšeg na adresi Antona Čehova 4 u Novom Sadu održaće se održiva modna revija. Svoje kreacije će tom prilikom predstaviti Vila Pajkić, Milica Živanović, Tamara Toskić i Anja Aleksić. Nakon revije sledi koktel na kome će sve zvanice imati priliku da se upoznaju sa dizajnerkama.

Zatim će se u subotu 6. maja u 16h u Omladinskoj kulturnoj stanici “OPENS” na adresi Bulevar despota Stefana 5, takođe u Novom Sadu održati panel i showroom.

Na prvom panelskom bloku će o održivoj modi i implentiranju održive mode u svakodnevni život govoriti Bojana Vojnović osnivačica magazina Amplitude, kao i Angelina Popović, urednica platforme Svilene Bube. Na drugom bloku predstavnici udruženja Sloboda nema cenu pričaće o socijalnom aspektu problema brze mode.

Evo nekoliko termina o kojima ćete se ovim putem dodatno informisati:

Održiva moda – moda koja se proizvodi i konzumira na način koji je ekološki i socijalno prihvatljiv.

“Slow fashion” – pristup modi koji daje prednost kvalitetu nad kvantitetom i podstiče potrošače da kupuju manje, kvalitetnije odeće koja traje duže.

“Circular fashion” – zatvoreni sistem proizvodnje i potrošnje koji eliminiše otpad i produžava životni ciklus odeće kroz ponovnu upotrebu, popravku i reciklažu.

“Upcycling” – proces transformacije starih ili odbačenih materijala u nove proizvode veće vrednosti, kao što je pretvaranje starih majica u torbe ili jorgane.

Etička moda – moda koja se proizvodi i konzumira na način koji poštuje prava radnika i promoviše poštenu radnu praksu.

“Fair trade fashion” – odeća koja se proizvodi pod uslovima koji su socijalno prihvatljivi, što znači da su radnici pošteno plaćeni i da imaju bezbedne uslove za rad.

Transparentnost – praksa otkrivanja informacija o ekološkim i društvenim uticajima modne proizvodnje i potrošnje, kao što su korišćeni materijali, uslovi rada radnika koji su pravili odeću kao i ugljenično opterećenje proizvodnog procesa.

“Greenwashing” – marketinška taktika koju kompanije koriste da bi njihovi proizvodi ili usluge izgledali ekološki prihvatljiviji nego što zapravo jesu. Izraz „greenwashing“ implicira da kompanija koristi lažne ili preuveličane tvrdnje kako bi apelovala na potrošače koji su zabrinuti za životnu sredinu. Na primer, kompanija može da koristi slike prirode i životne sredine u svojim reklamama ili pakovanju, čak i ako njihovi proizvodi imaju malu ili nikakvu korist za životnu sredinu. Ili, kompanija može da koristi izraze kao što su „natural“, „organic“ ili „sustainable“ bez pružanja bilo kakvih dokaza koji podržavaju ove tvrdnje.

U showroom-u ćete moći da vidite i kupite neke od proizvoda brendova Bura Bonaca, Marusha bags, Shesno, Zero Roses i drugih.

Događaj je potpuno besplatan, a ukoliko su vam potrebne dodatne informacije možete se informisati putem instagram profila GUESS IT – fashion eventa.

Vidimo se 5. i 6. maja u Novom Sadu, a u septembru u Beogradu, so stay tuned…

PS Srećan nam Dan planete Zemlje!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *