Top 10 filmova o zaštiti životne sredine

1. The human element (2019.)

Prvi na listi najboljih ekoloških filmova je Ljudski element. Film se bavi tematikom klimatskih promena i beleži želju fotografa Jamesa Baloga da istakne kako se četiri elementa – vazduh, zemlja, voda i vatra – menjaju petim elementom – ljudskom aktivnošću. Ovaj dokumentarac otkriva kako je globalno zagrevanje drastično doprinelo požarima i uraganima koji narušavaju ravnotežu između čoveka i prirode. Da bi ispitao uticaj, Balog posećuje Amerikance koji su na čelu klimatskih promena, uključujući i stanovnike ostrva Tanger, ribarske zajednice koja se suočava sa porastom nivoa mora. Ovaj dokumentarac teži inspirisati publiku da preispita svoj odnos sa prirodom.

2. RiverBlue (2017.)

RiverBlue prati kanadskog konzervatora, profesora i veslača Marka Angela koji kreće na neviđeno trogodišnje rečno putovanje po svetu. Tokom svoje avanture otkriva nepovratnu štetu koju je globalna modna industrija nanela vodnim resursima. Kroz interakciju sa lokalnim zaštitnicima prirode isprepletenim snimcima reka i mora koja su jako zagađena otrovnim hemikalijama, ovaj eko-modni film nas poziva da preispitamo svoju potrebu za brzom modom i konzumeristički životni stil.

3. Chasing coral (2017.)

Originalni dokumentarac Netflix-a, Chasing Coral, snima okupljeni tim ronilaca, fotografa i naučnika koji nastoje da dokumentuju alarmantan nestanak koralnih grebena u zagrejanim okeanima. Krenuli su na okeansko putovanje otkrivajući brojne oštećene koralne grebene širom sveta. Filmski producenti ilustruju da je predstojeća smrt vodenih životinja ekološka tragedija koju ljudi stvaraju i koja se može sprečiti samo aktivnom intervencijom.

4. A life on our planet - David Attenborough (2020.)

Ovaj dokumentarac služi kao „izjava svedoka“ 94-godišnjeg prirodnjaka Davida Attenborough-a, koji prati svoju karijeru istoričara prirode i opisuje kako se biodiverzitet naše planete degradirao tokom njegovog života. Priča počinje u Pripjatu, gradu duhova, u kome se nalazi nekadašnja Černobiljska nuklearna elektrana, i prelazi preko različitih lokacija, uključujući afrički Serengeti. On žali zbog drastičnog pada broja divljih životinja, uzrokovanog ljudskim aktivnostima. Attenborough na kraju izražava svoje nade za budućnost i u prvi plan stavlja održiva rešenja koja bi mogla da pomognu obnovi biodiverziteta. Imajući u vidu njegovu karijeru koja se traje pet decenija, ovaj film bi se lako mogao smatrati jednim od najboljih ekoloških filmova svih vremena.

5. My octopus teacher (2020.)

Dirljiv dokumentarac koji je objavio Netflix, My Octopus Teacher, prikazuje filmskog stvaraoca i ronioca Craiga Fostera kako sklapa posebno prijateljstvo sa divljom hobotnicom. Snimljeno u podvodnoj šumi morskih algi u zalivu False blizu Cape Town-a u Južnoj Africi, njegovo životno iskustvo uključuje svakodnevno praćenje kretanja hobotnice, posmatrajući kako se hobotnica brani od ajkula i na kraju umire nakon parenja. Foster opisuje uticaj ovog neobičnog susreta na svoj život i osvrće se na odnos sa sinom, koji se zbog toga zainteresovao za čuda morskog sveta.

6. Racing Extinction (2015.)

Ilegalna trgovina životinjama jedna je od najalarmantnijih pretnji divljem svetu. U Racing Extinction-u, tim eko-aktivista odlazi na misiju da istraži uzroke koje je stvorio čovek za nastavak antropogenog masovnog izumiranja, pri čemu je krivolov životinja i trgovina ljudima najistaknutiji uzrok. Otkrivene su strahote trgovine životinjama na crnom tržištu, uključujući trgovinu tradicionalnim lekovima u Hong Kongu i kontinentalnoj Kini, perajima morskih pasa i škrgama raža.

7. The Ivory Game (2016.)

Krivolov slonova zbog iskorišćavanja slonovače  je paradigma neodržive trgovine robom divljih životinja, u šta se film The Ivory Game udubljuje. Ovaj dokumentarac prikazuje dva filmska stvaraoca koji u tajnosti istražuju višemilionsku trgovinu slonovačom u Kini i Hong Kongu, kao i njene posledice. Dokumentarac se takođe bavi i duboko ukorenjenom korupcijom koja podstiče trgovinu.  Film nas upozorava na predstojeće izumiranje slonova u narednih 15 godina ako se ništa ne preduzme.

8. Cowspiracy: The Sustainability Secret (2014.)

Takođe, govori o životinjskoj industriji, Cowspiraciy: The Sustainability Secret prikazuje katastrofalne uticaje stočarske poljoprivrede, poput krčenja šuma, zagađenja vode i erozije površinskog sloja tla. Identifikovana kao najdestruktivnija industrija sa kojom se planeta suočava, stočarska poljoprivreda, odgovorna je za više emisija gasova staklene bašte nego kombinovani izduvni gasovi iz saobraćajne industrije. 

9. Food Inc. (2008.)

Film ispituje industrijsku proizvodnju mesa, žitarica i povrća i ukazuje na manipulativnu moć američkih multinacionalnih korporacija koje isporučuju jeftinu, ali hemijski modifikovanu hranu. Skrećući pažnju na rastući trend upotrebe organske hrane, film nas motiviše da donosimo ekološki svesnije izbore prilikom odabira načina ishrane.

10. Catching the Sun (2015.)

Energija je još jedan aspekt koji se dotiče održivosti. Ovaj dokumentarac govori o poslu obnovljive energije prikazujući nezaposlene radnike u Richmondu u Severnoj Kaliforniji koji se obučavaju za posao na polju solarnih instalacija. Pozivajući se i na istoriju solarne tehnologije u SAD -u i priče o uspehu nemačkih i indijskih preduzeća za čistu energiju, Catching the Sun razotkriva zabludu da obnovljiva energija zahteva žrtvovanje ekonomskog prosperiteta. Umesto toga, ova rešenja postaju pristupačnija i nadamo se da utiru put čistijoj i zelenijoj budućnosti.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *