10 kreatora održive umetnosti

Odnos između umetnosti, dizajna i održivosti seže mnogo godina unazad i ostvaren je kroz mnogo različitih žanrova, u mnogim medijima i vremenskim periodima. Radovi se definišu kao održivi ako se sastoje od recikliranih materijala, pronađenih predmeta i nastaju postupcima koji ne nanose štetu Zemljinim resursima. Ove kreacije, zajedno sa načinom na koji su napravljene, nastoje da istaknu degradaciju životne sredine, zajedno sa oštrom realnošću klimatskih promena.

Land Art je jedan od prvih kreativnih pokreta koji je održivost doveo do popularnosti. U drugoj polovini prošlog veka umetnici su počeli da istražuju konceptualne načine stvaranja umetnosti u skladu sa svojim okruženjem. Korišćeni su uobičajeni materijali kao što su drvo, zemlja, pesak, kamen i voda, a umetnička dela nastala su bez ugrožavanja životne sredine. Više puta navođen kao najpoznatiji primer Land Art-a je Spiral Jetty Roberta Smithsona. Koristeći 5.000 tona bazalta, tamne stene nastale ohlađenom lavom, Smithson je izgradio ogromnu spiralu u pustinji Utah. Na njega je upečatljivo uticao pejzaž u kome je nastao i potpuno se uklopio sa okolinom. Drugi značajni umetnici Land art-a inspirisani rastućim ekološkim pokretom su Richard Long, James Turrell i Nancy Holt.

Ovih dana održiva umetnost i dizajn mogu se naći kao uporište mnogih umetnika. Kako raste svest o zaštiti životne sredine, sve više kreativaca razmatra uticaj svojih umetničkih dela na okolinu. Takvi kreativci stavljaju životnu sredinu u prvi plan i smišljaju načine na koje mogu da rade sa svetom u kome žive, a ne samo u njemu. Ovih 10 umetnika i dizajnera na Artling-u aktivno stvaraju dela koja promovišu održivost, od korišćenja pronađenih predmeta do upotrebe ostataka koji bi inače otišli u otpad. Njihova dela pogledajte ovde:

Choi Jeong Hwa je umetnik poznat po tome što koristi reciklirane materijale, izrađujući od malih skulptura do velikih instalacija sa materijalima kao što su stari transparenti i plastične posude. Dela ovog vodećeg korejskog pop umetnika navode gledaoce da razmišljaju o masovnoj proizvodnji i potrošnji. Od devedesetih godina Choi istražuje odnos između veštačkog i prirodnog. Ne samo da pravi održive radove sa recikliranim, nebiorazgradivim materijalima, već dovodi u pitanje i materijale tj. kako su oni odbijeni kroz prirodu. Ovo rezultira fantastičnim delima koja krase velike prostore, stvarajući osećaj čuda.

Kineska umetnica koja živi u Sjedinjenim Državama, Cui Fei je dobitnica impersivne nagrade Fondacije Pollock-Krasner, a njena dela su izložena u Muzeju umetnosti Univerziteta Prinston. Njeni radovi su neverovatno povezani sa samom prirodom. Ona sama sakuplja grančice vinove loze i vitica. Pod snažnim uticajem svog kineskog nasleđa, ona koristi ove materijale za sastavljanje rukopisa koji ističu odnose između kulturnih razlika; između kulture i prirode; kao i između prirode i ljudskih bića. Ovi rukopisi su takođe napravljeni da simbolizuju bezvučne poruke u prirodi koje čekaju da budu otkrivene i saslušane.

Manuscript of Nature V_005_1 自然的手稿之五_五_一  Cui Fei

Ova umetnica kombinuje različite materijale, od pronađenih predmeta do organskih elemenata kako bi stvorila dela koja podsećaju na tradicionalnu tajlandsku umetnost i arhitekturu. Stene, minerali i olupine betona boje se i rekonstruišu u prelepe apstraktne oblike. Ova dela nastoje da istraže teme koje se tiču budističke filozofije i kosmologije; prirodne fenomene vremena, gubitka, razaranja i smrti i karmičku vezu vremena dok se rađamo i ponovo rađamo, primoravajući gledaoce da razmišljaju o protoku i fluidnosti života.

Life Wood Works je japanski brend nameštaja koji je osnovao Takahiro Hirano i koristi komade kedrovine za izradu svojih komada. Serija „Gorotans“ koristi delove drveta nakon što je većina odsečena. Ovaj deo drveta se retko koristi u komercijalne svrhe, jer nije samo nepravilan, već ima i gustinu koja otežava oblikovanje u proizvode. Ako se ne spasu, ostaci ovih stabala bi se nagomilali do velikih količina i prouzrokovali oštećenja na obližnjim rekama i branama. Spašavajući ovo drvo, Hirano je nastojao da ih pretvori u divna dela i tako poboljša i šumu i ljudske živote. Iako kedar nije obično pogodan za nameštaj zbog svoje meke prirode, Hirano je pronašao način da obezbedi njegovu dugovečnost kroz svoj proces izgradnje nameštaja, zadržavajući pritom njegovu jednostavnu lepotu.

Chris Mainard je od svoje dvanaeste godine bio fasciniran perjem. Član Artists for Conservation, Mainard kombinuje biologiju i ekologiju u svoja umetnička dela napravljena od perja, koristeći alate kao što su male makaze za operacije oka, pincete i lupe koje su njegovo familijarno nasleđe. Korišćeno perje etički potiče iz privatnih volijera i zooloških vrtova, i samo ono perje koje su ptice odbacile prirodno se koristi u njegovoj umetnosti. Konzervacija je u centru Maynardovog delovanja. Kroz svoju umetnost on slavi prirodu kroz jedinstvene kvalitete svakog pera i koristi ovaj medijum kao univerzalni simbol leta, transformacije, postignuća i nade.

Ponovno zamišljajući odnos između starog i novog, Riosuke Harashima koristi tradicionalne japanske predmete poput ručno rađenih korpi od bambusa i oblikuje ih u savremene komade nameštaja. On nastoji da se čvrsto drži japanskih narodnih alata i antikviteta koji bi se u današnje vreme smatrali zastarelim i nada se da će zadržati svoj duh kroz ova dela. Harashima je inspirisan japanskim duhovnim konceptom „Boga Tsukumo“. On nosi uverenje da svi alati imaju duh koji vremenom raste i stari, i imaju aktivni kapacitet koji može privući ljude i prizvati kreativnost. Iznad svega, Harashima želi da njegova dela navedu ljude na razmišljanje o smislu održivosti i potrošnje u savremenom društvu.

Japanski vajar, Hiroiuki Nishimura, koristi drvo koje bi se obično odbacilo kao neupotrebljivo. Drveni blokovi neprikladni za nameštaj ili arhitektonsku upotrebu isklesani su u neobične skulpture, čineći ekscentrične komade za koje nikada ne biste rekli da su napravljeni od prethodno odbačenog drveta. Sva njegova dela izgledaju kao da su tek izašla iz nadrealističkog sna i imaju moć da pretvore svaki neutralni prostor u eklektičan, zasipajući ga karakterom i ličnošću.

Shepherd and grandson

Against Mt. Rokko 

Pre nego što je postao umetnik, Yudi Sulistio je radio u jednoj reklamnoj kompaniji gde je pronašao ostatke neiskorišćenog kartona. Njegovo stvaralaštvo počelo je nakon toga, izrađujući skulpture robota, pa čak i vojnih tenkova u prirodnoj veličini od materijala, dodatno spajajući uobičajene predmete, poput čepova za boce i kutija šibica. Samouki umetnik, Sulistio istražuje originalnu strukturu vozila i mehaničkih predmeta i stvara svoje iteracije od kartona zasnovane na njihovim pravim oblicima. Zbog veštog premazivanja kartona bojom mnogi ljudi pomisle da su njegova dela zaista vozila iz stvarnog života.

Out of control

Francuska umetnica Camille Thibert formalno se školovala za pejzažnu arhitekturu i od tada stvara ono što naziva „zemljanim radovima“. Njeni radovi koriste obnovljeno drvo kao svoj medij i izrađeni su jedinstvenom tehnikom bušenja koja stvara senke i teksture na portretima naslikanim na njima. Koristeći prirodu kao medij, Thibert nastoji da započne raspravu o ranjivosti prirode i istakne kako je neophodno da počnemo da vodimo poštovaniji i svesniji način života.

Norihiko Teraiama diplomirao je na Akademiji za dizajn u Ajndhovenu i pokrenuo sopstveni studio koji prikazuje motive prirodnih objekata. U Teraiaminoj seriji „Kora poligona“, drvo se preuređuje u prelepe dizajnerske objekte. On stvara veštački poligon ili „koru“ oko njega pomoću igala i konca, ističući organski oblik spasenog drveta. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *