Dan četvrti – Birdwatching

Četvrtog dana avanture probudila sam se u 6h ujutru. Nisam tako rano ustala još od četvrte godine faksa. Umetničke duše znaju koliko je teško, ali eto sve se može kad se hoće. Skuvala sam sebi veliku crnu kafu i spremila se za 20 minuta. Uputili smo se ka Buljaricama kako bismo učestvovali u još jednoj aktivnosti koju je Green Home predvideo, a to je Birdwatching. Buljaričko polje interesantno je za posmatranje ptica jer se neobične vrste koje doleću iz Afrike na tom podneblju odmaraju u ovo doba godine.  Tada sam upoznala i sjajne ljude iz centra za proučavanje i zaštitu ptica Mariju Šoškić, Nikolu Novovića i Bojana Zekovića, kao i predstavnike turističkih organizacija Budve, Bara i severa Crne Gore – Nikolu Kralja, Ljubišu Tošića i Amela Dedeića. Zajedno smo zaključili da bi takva aktivnost mogla da privuče mlade ljude iz regiona i sveta i da bi Crna Gora, umesto konstantnog forsiranja elitnog turizma, mogla da malo pažnje posveti i održivom turizmu, jer bi zarada i od srednje klase, koja je u svetu daleko mnogoljudnija, mogla da doprinese njenom razvoju. Mladi ljudi se sve više okreću prirodi i uživaju u planinarenju, razgledanju netaknutih divljih podneblja, neobičnih životinja i sl.

Skadarsko jezero i Ulcinjska solana su idealna podneblja za ovu aktivnost. Krstinja Petranović, predstavnica Nacionalnog parka Skadarsko jezero, ispričala nam je kako se na jezeru ove godine pojavio flamingos. Pozvala nas je da dođemo na njen brod – Zabes i da se, uz domaći med i priganice, koji su, kako je naglasila neizostavni, sami u to uverimo. Eto ideje za novu avanturu. 

Za kraj smo obišli i ostrvo Sv. Neđelja koje se nalazi u budućem zaštićenom području u moru – arhipelagu ostrva Katič i Donkova seka u Petrovcu.

Cela priča – Delfinovde.

IG TV – video – ovde.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *